Dierenarts
gespecialiseerd in chiropractie & gedrag

De zintuigen van het paard

Oren:

Een paard heeft een beter gehoor dan de mens. Dit kan ervoor zorgen dat hij geluiden hoort die wij niet kunnen horen. Dit zouden zo maar eens die fluisterende kabouters langs de bakrand kunnen zijn! Sommige paarden zijn gevoelig voor geluiden dan andere. Bijvoorbeeld als ze voor het eerst een hoef op de trailerlaadklep zetten (en schikken) of als je buiten over een bruggetje rijdt. Het leuke aan de oren van een paard is dat ze ons exact vertellen waar zijn aandacht is. 


Neus:
Paarden hebben een beter reukvermogen dan mensen. Dit kan soms problemen opleveren: 

  • Paarden die niet de trailer in willen omdat er andere dieren in zijn vervoert
  • Het water kan op een andere plek anders ruiken dan thuis, waardoor ze het niet willen drinken.
    Heeft jouw paard hier last van? Laat hem dan thuis wennen aan water met een smaakje (bijv. met ORS) zodat je het water op vreemd terrein kan aanmengen met dezelfde smaak.
  • Poepen in de waterbak

    Dit is vaak een probleem bij hengsten en ruinen. In de  natuur poepen hengsten vaak over de mest van andere paarden geen om hun geur achter te laten (en die van andere te verminderen)Soms helpt het om paarden die iets spannend vinden er eerst aan te laten ruiken.

 Soms helpt hem om paarden eerst aan iets spannends te laten ruiken.

Zicht:

Paarden hebben een “panoramazicht”. De ogen van het paard zitten aan de zijkant van het hoofd, hierdoor hebben ze een grote zichtveld dan wij maar zien zij twee verschillende beelden links en rechts(monoculair = met één oog). Een klein gedeelte voor het hoofd van het paard overlappen de beelden van links en rechts elkaar (binoculair = met twee ogen) en kunnen ze zien zoals wij. Voor het zien van diepte heb je twee ogen nodig. Paarden kunnen dus alleen in het gedeelte voor het hoofd diepte zien. Daarnaast heeft het paard twee “blinde vlekken”, hier kan hij niets zien. 


Wanneer het paard zijn hoofd recht voor zich houdt, dan ziet hij de blauwe velden op de afbeelding niet. Deze kan hij echter wel zien als hij zijn hoofd naar links of rechts draait. De rode velden kan hij niet zien, ook niet als hij zijn hoofd draait. Onder hun hoofd zien paarden ook niets, hierdoor kunnen ze soms twijfelen als ze door een plas moeten.


Wat kun je eraan doen?
Het is dus belangrijk om te bedenken dat een paard het beeld van het linkeroog en rechteroog “los van elkaar” opslaat. Geef hem dus ook de tijd om zowel linksom als rechtsom het “enge object” te bekijken en te besnuffelen. Probeer zelf te ontspannen! Een paard is een meester in het oppikken van onze signalen. Vind jij het spannend? Dan ga je vaak wat strakker zitten, zet je meer druk op je teugels en krijg je een snellere, hogere ademhaling of houd je je ademhaling vast. Dit voelt jouw paard. In een kudde registreren paarden continu signalen van de andere paarden, waaronder spierspanning en ademhaling. Want als een van de paarden gevaar ziet wil je als paard direct mee kunnen reageren op het gevaar. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je te laat bent en ten prooi vallen. Je paard doet dit dus ook bij jou. 


Tip: Voel je dat je gespannen bent of je adem vast houdt? Zing dan een liedje! Het klinkt misschien gek maar omdat je gefocust bent op de tekst van het liedje ben je zelf minder gefocust op het “enge” voorwerp waar je langs moet. Daarnaast moet je wel blijven ademen, anders kom je in de knoop met het zingen. En als extra voordeel zou het zo maar kunnen zijn dat jij met je gezang de fluisterende kabouters langs de bakrand overstemd.


Werk samen op een veilige manier aan het vertrouwen tussen jou en je paard. Ga bijvoorbeeld aan de slag met grondwerk. Dat is hartstikke leuk en daarmee kun je je paard laten wennen aan allerlei nieuwe objecten en nieuwe situaties.

 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info