Dierenarts
gespecialiseerd in chiropractie & gedrag

Een veulen op komst!

Het voorjaar is weer op komst, dus dat betekent veulens!
De eerste veulens zijn er al, maar vanaf aankomende maand gaat het los. Heerlijk om al die prachtige veulens weer door het weiland te zien dartelen, maar voordat het zover is zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je een veulen verwacht. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

4-6 weken voor de geboorte is het verstandig de merrie te ontwormen en te vaccineren tegen influenza en tetanus. Als je in deze periode vaccineert zorg je ervoor dat het gehalte antistoffen in de biest zo hoog mogelijk is. Dat betekent een goede start voor het veulen!
Veulens worden geboren zonder antistoffen. De antistoffen voor het veulen zitten in de hoge concentraties in de biest van de moeder. Tot 24 uur na de geboorte kan het veulen deze antistoffen opnemen in de darmen, daarna gebeurt dit niet of nauwelijks meer. Het is dus erg belangrijk dat het veulen voldoende biest binnenkrijgt direct na de geboorte.

2-3 weken voor de geboorte kan het uier al beginnen te groeien. De merrie kan dikke benen krijgen en er kan vocht onder de buik ontstaan. Ook kunnen de banden van het kruis van de merrie verslappen, maar dit gebeurt meestal pas later.

Enkele dagen voor de geboorte wordt het uier van de merrie groter (de spenen wijzen naar buiten), verslappen de banden en begint ze te kegelen. Er komen dan vaak gele wasachtige puntjes op het uiteinde van de spenen. Het kegelen begint gemiddeld zo’n 24 uur voor de geboorte. Houdt het uier dus goed in de gaten!

De geboorte van een veulen duurt normaal gesproken minder dan 20 minuten. Dit is vanaf het moment vanaf het knappen van de waterblaas tot aan het moment dat het veulen er volledig uit is. Deze fase van de geboorte wordt de ‘uitdrijvingsfase’ genoemd. Voorafgaand aan de uitdrijvingsfase vindt de ‘contractiefase’ plaats. Tijdens de fase komen de weeën op gang. Hierdoor is de merrie vaak onrustig en kan ze koliekverschijnselen vertonen.

Ligging van het veulen
Bij de geboorte is als eerste één hoefje zichtbaar, gevolgd door een tweede hoefje en de neus van het veulen. Is dit niet het geval? Bel dan direct de dierenarts. Er kan sprake zijn van een stuitligging of andere afwijkende ligging en dat kan gevaarlijk zijn voor de merrie en het veulen.
Laat na de geboorte de navelstreng zo lang mogelijk intact, dan kan er nog bloed vanuit de placenta naar het veulen stromen.

Controleer of het veulen:
Zijn hoofd omhoog kan houden binnen 2 min
In borst-buikligging komt binnen 4-5 min
Staat < 2 uur, meestal binnen 60 min.
Drinkt binnen 2 uur
Plast binnen 6 – 10 uur
Gele mest produceert binnen 24 uur
Er zal eerst een harde donkerbruine keutel (darmpek) uitkomen, daarna wordt de mest geel. De darmpek komt meestal ongeveer 2 uur na de geboorte.

Biestopname
Een veulen moet binnen 8 uur 2-3 L biest drinken om ervoor te zorgen dat het voldoende antistoffen binnen krijgt. Het veulen drinkt ongeveer 7 keer per uur bij de merrie. Staat de merrie met een vol uier? Dan is dit een teken dat het veulen te weinig drinkt. Goede biest is dik, geel en plakkerig. Twijfel je of jouw veulen voldoende biest heeft binnen gekregen? Neem dan contact op met de dierenarts.

De nageboorte

De nageboorte bevat veel waardevolle informatie over de gezondheid van het veulen tijdens de dracht. Het is daarom belangrijk deze te bewaren en te laten checken door de dierenarts. Daarnaast is het erg belangrijk dat de nageboorte er in zijn geheel binnen 6 uur na de geboorte afkomt, anders kan de merrie ernstig ziek worden. Is hij er na 3 uur nog niet af? Bel dan de dierenarts. Ga niet aan de nageboorte trekken, want dan kan hij scheuren of kunnen er inwendige bloedingen ontstaan. Een veulen moet binnen 8 uur 2-3 L biest drinken om ervoor te zorgen dat het voldoende antistoffen binnen krijgt. Het veulen drinkt ongeveer 7 keer per uur bij de merrie. Staat de merrie met een vol uier? Dan is dit een teken dat het veulen te weinig drinkt. Goede biest is dik, geel en plakkerig. Twijfel je of jouw veulen voldoende biest heeft binnen gekregen? Neem dan contat op met de dierenarts.  

 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info